Η πρώτη σας επίσκεψη στο ιατρείο...

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο οδοντιατρείο γίνεται η γνωριμία σας με το γιατρό, η λήψη πλήρους και λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και στη συνέχεια πραγματοποιείται οδοντιατρικός έλεγχος.

Ο στόχος του οδοντιατρικού ελέγχου (αρχική εξέταση) είναι η ανάλυση και η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, η διάγνωση τυχών προβλημάτων και ο σχεδιασμός της θεραπείας.

Περισσότερα

 

Προληπτικές Εμφράξεις

 Οι προληπτικές εμφράξεις ή καλύψεις οπών και σχισμών (sealants) αποτελούν μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση της τερηδόνας τόσο των νεογιλών δοντιών όσο και των μόνιμων.
Εάν παρατηρήσουμε τα δόντια μας, και ιδιαίτερα τα πίσω, θα διαπιστώσουμε ότι οι οριζόντιες επιφάνειες που συμμετέχουν στη μάσηση δεν είναι λείες, αλλά έχουν έντονες σχισμές, αύλακες και βαθουλώματα.

Capture

 

 Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και η πιο επιμελής στοματική υγιεινή, δε μπορεί να απομακρύνει τα μικρόβια που έχουν παγιδευτεί μέσα στις σχισμές των μασητικών επιφανειών. Έτσι, τη λύση έρχονται να δώσουν τα sealants.
Τα sealants, αποτελούνται από ένα υλικό, το οποίο συνήθως είναι διαφανές και τοποθετείται στις μασητικές επιφάνειες κυρίως των οπισθίων δοντιών, είτε των νεογιλών είτε των μόνιμων με σκοπό τη προστασία τους .

 

 

Περισσότερα

 

Φθόριο και Φθορίωση

Το Φθόριο (F) ή Fluoride στα Αγγλικά, είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο το οποίο υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το φθόριο συμβάλλει στη μείωση της τερηδόνας και αποτελεί πλέον το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο κατά της τερηδόνας.
Η χρήση φθορίου από τον οδοντίατρο λέγεται φθορίωση. Η φθορίωση των δοντιών αφορά την τοπική εφαρμογή φθορίου στις επιφάνειες των δοντιών για την προστασία τους από την τερηδόνα. Εφαρμόζεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία αλλά και σε ενήλικες, με στόχο την προληπτική ενίσχυση της αντοχής των δοντιών αλλά και τη θεραπεία και αναστροφή της πορείας μιας αρχόμενης τερηδόνας.
Τα μικρόβια, που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα, διασπούν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά διαλύουν την εξωτερική σκληρή επιφάνεια (αδαμαντίνη) του δοντιού και σχηματίζουν μια πύλη εισόδου. Όταν φθάσουν στο μαλακό εσωτερικό (οδοντίνη) του δοντιού, τότε σχηματίζουν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του δοντιού την τερηδόνα. Σε αρχικά στάδια η τερηδόνα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από εσάς παρά μόνο από τον οδοντίατρο.

Περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πατριάρχου Ιωακείμ 37, Κολωνάκι

2130247608, 6982230190